top of page



מיכל ולנסי

צליאק, או בשמותיהן הנוספים, דגנת וכרסת, היא מחלה הנובעת מרגישות לחלבון בשם גליאדין,
המרכיב, יחד עם חלבון נוסף בשם גלוטנין, את הגלוטן המצוי בדגנים מסוימים.
מחלת הצליאק היא מחלה שמתאפיינת ברגישות של רירית המעי לאחד מחלבוני הקמח(גלוטן),
הרגישות הזו נובעת מתגובה אוטואימונית שבה הגוף מייצר נוגדנים נגד רירית המעי של עצמו כאשר היא באה במגע עם גלוטן, שמצוי בעיקר בדגנים כגון חיטה, שעורה ושיפון.
חלבון בשם גלוטן המצוי בדגנים, הוא הגורם המקדים למחלת צליאק, באדם עם נטייה גנטית למחלה.

לא ניתן לרפא את המחלה, הטיפול במחלה מבוסס בעיקרו על דיאטה נטולת-גלוטן, המובילה לשיפור בתסמינים ובתהליך הדלקתי במעי. יש להימנע ממזונות כוללים חיטה, שעורה ושיפון.
אולם, חולים רבים אינם מקפידים באופן מלא על דיאטה זו, וזו למעשה הסיבה העיקרית להמשך או המשכיות התסמינים.

כיום הרבה יותר קל לחולי צליאק להתנהל בעולם. גל המודעות למחלה בשנים האחרונות הוביל את רשתות השיווק, המרכולים, המסעדות ובתי הקפה להציע אלטרנטיבות זמינות וראויות לסובלים מהמחלה.
הבאנו לכם את שבעת המזונות נטולי הגלוטן הטעימים והבריאים במיוחד:


קינואה: הקינואה עשירה בסיבים, ברזל, אבץ, מגנזיום ומכילה את כל חומצות האמיניות החיוניות (דגנים לרוב דלים יותר ברכיבים האלה).
ניתן לאכול כתחליף לקוסקוס, כתוספת למנת ירקות או כסלט.


כוסמת: כוסמת לא נחשבת לדגן וערכיה התזונתיים דומים לקינואה, למעט העובדה שהיא עשירה פחות בחלבון ודלה יותר בשומן. יש לה טעם וריח מאוד דומיננטיים ורבים נוטים להתרחק ממנה, אך היא כל כך בריאה וטעימה ששווה לנסות.

אורז בסמטי: אורז בסמטי הוא דגן שמקורו מהודו, בעל גרגרים ארוכים וצרים, עם ארומה מבושמת, מרקם רך וטעם עדין. היתרון הבולט שלו בהשוואה לסוגים אחרים של אורז הוא ערכו הגליקמי הנמוך יחסית המאפשר שובע ארוך יותר לאחר אכילתו. מחירו מעט יקר יותר בהשוואה לסוגים אחרים של אורז.

קטניות: קטניות דלות בשומן ועשירות בחלבון (גם בפחמימה), סידן, ברזל, וסיבים תזונתיים. בשילוב עם דגנים הן יכולות להחליף את מוצרי הבשר בתזונה הצמחונית.

בטטה: בטטה היא ירק שורשי (אך נחשבת פחמימה) ששמו העממי הוא לפופית. בטטה נהדרת כתוספת לכל ארוחה. היא עשירה בבטא קרוטן שמשתייך למשפחת הקרוטינואידים הידועים כנוגדי חמצון. היא מכילה מגוון ויטמינים ומינרלים,
ובהשוואה לתפוח אדמה מכילה קצת פחות קלוריות, קצת יותר סיבים, בעלת ערך גליקמי נמוך יותר ומשביעה יותר.


אטריות אורז:
אטריות האורז עצמן לא עשירות בויטמינים ומינרלים, אך הן מכילות מעט חלבון וסיבים תזונתיים.

שומשום מלא: השומשום (עדיפות למלא) עשיר בחומצות שומן בלתי רוויות, חלבון, סיבים תזונתיים, סידן וברזל וניתן לשלב אותו בכמעט כל תבשיל או מאכל.


 


איתור מסעדות לחולי צליאק: לחץ כאן - 



           


 

 

 


 

 

bottom of page